Федерація профспілок України неодноразово пропонувала Уряду запровадити державне регулювання цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість. 12 січня Кабінет Міністрів України нарешті ухвалив постанову, якою вносяться зміни до пункту 414 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами).
Враховуючи пропозиції ФПУ та інших громадських організацій на період дії карантину запроваджено граничний рівень торговельної надбавки до оптово-відпускної ціни не вище 10% на такі продукти харчування:
- хліб житньо-пшеничний;
- батон;
- крупу гречану;
- цукор-пісок;
- борошно пшеничне вищого ґатунку;
- макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку);
- молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці);
- олію соняшникову;
- яйця курячі категорії С1;
- птицю (тушку курячу);
- масло вершкове з жирністю 72,5%.
Гранична торговельна надбавка встановлюється з урахуванням рекламних, маркетингових та логістичних послуг, а також послуг з підготовки, обробки, пакування та інших пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачу.
Окрім того, Уряд ухвалив рішення щодо продажу 20% природного газу власного видобутку виробникам харчових продуктів, що мають істотну соціальну значущість на торговельній біржі по пільговій ціні.
Граничний розмір торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами, стабілізує ринок роздрібної торгівлі продовольчими товарами та запровадить прозорий механізм ціноутворення.
Департамент з питань
економічного розвитку
та ціноутворення Федерації профспілок України